Highlights

2024

Le Cantique des Cantiques

Van 17-20 september 2024 zette het Groot Omroepkoor o.l.v. Benjamin Goodson Le Cantique des Cantiques van Jean-Yves Daniel-Lesur op CD. Ik had het geluk dat ik aan deze opname mee kon werken. We zingen zeven a capella liefdesliederen waarin de Sulamithische, de herder en koning Salomo door verschillende stemgroepen worden gezongen en bezongen. Tegelijk, vermengd in het geheel, klinken er Latijnse teksten. Wellicht ter illustratie van- of een gedachte aan de mogelijke uitleg van de liefdesrelatie tussen Christus en de Christen. Hoewel de liederen aan Koning Salomo worden toegeschreven kwam ik ook een uitleg tegen dat de liederen dateren uit de tijd ná Salomo en dat de vorm van de liederen overeenkomt met oud-Egyptische liefdesliederen.

In de voorbereiding op het project liet ik mij inspireren door de poëzie van Judith Herzberg. Haar bundel Liefdesliedjes verscheen in 1971 en werd in opdracht voor een kindertelevisieprogramma over het Hooglied geschreven. Kinderen zouden zo op een toegankelijke manier kennis kunnen maken met de poëzie van dit bijbelboek.

[…]
Mijn liefste ruikt
naar vruchten en kruiden
uit verre landen
zijn geur blijft
tussen mijn borsten hangen
[…]

Judith Herzberg, Doen en Laten
Een keuze uit de gedichten.
Uitgave: Rainbow Pockets,1994

Tijdens het schrijven van deze highlight ontdekte ik muziek van verschillende componisten die het Hooglied ook als bron gebruikten. Giovanni Pierluigi da Palestrina, 1584, componeerde Canticum canticorum – ­letterlijk: lied der liederen. Dietrich Buxtehude gebruikt delen van het Hooglied in zijn cantate-cyclus Membra Jesu Nostri uit 1680. Bij Johann Sebastian Bach hoor je het Hooglied in zijn Cantate BWV 140. Ralph Vaughan Williams schreef in 1925 zijn Flos campi (‘Bloemen des velds’). Een veel nieuwer werk is Songs from Solomon’s garden van componist Matthias Pintscher dat in 2010 in premiere ging. Het stuk, voor bariton en orkest, schildert de tekst van het Hooglied op een bijzonder mooie kleurklankrijke manier.

#eenvruchtbareweek #erlustigoploszingen

Afbeeldingen:
Song of Songs
Gustav Moreau,
1893, Ohara Museum of Art,
Kurashiki, Japan

Song of Songs IV
Marc Chagall, 1960
National Museum
Nice, France